WORKSHOP PINHOLE FOTOGRAFIE

Techniek:
In deze workshop maken leerlingen kennis met de grondbeginselen van de fotografie.
Ze leren hoe ze op een bijzondere manier zelf foto’s kunnen maken.
Een pinhole camera is namelijk niets meer dan een lichtdicht doosje met daarin een minuscuul gaatje ter grootte van een speldenprik. De leerlingen maken eerst zelf hun eigen pinhole camera en gaan daar vervolgens mee aan de slag.
De foto’s die ze maken ontwikkelen ze zelf in een geïmproviseerde doka.
Ze zullen verbaasd zijn over deze magische manier van werken.
Vervolgens scannen ze de foto’s in en gaan als tegenstelling van deze historische werkwijze met wat digitale technieken aan de slag.

Inhoudelijk:
Leerlingen leren met andere ogen te kijken naar het alledaagse.
Iets wat we elke dag zien of waar we elke dag langskomen kan zo gewoon worden dat we er niet eens meer naar kijken. Het is voor onze ogen niet interessant meer. Als we het op een bepaalde manier fotograferen wordt het weer de moeite waard om naar te kijken.
Ze onderzoeken wat voor invloed het perspectief heeft op het beeld.
De pinhole camera is hierbij een erg geschikt hulpmiddel. Het kleine gaatje van dit toestel bekijkt de wereld anders dan dat ons oog of een gewone camera doet.

Mogelijkheden:
Op basis van deze pinhole techniek is het ook mogelijk om in samenwerking met de school een workshop op maat te maken. Te denken valt aan thema’s als fotografiegeschiedenis, nieuwe media, natuur, licht en de eigen leefomgeving. We kunnen zelfs een pinhole kamer bouwen. Dat laatste zou je kunnen omschrijven als een gigantische inloop pinhole camera.
Behalve in de lessen kunst,- en cultuureducatie is deze workshop ook goed in te passen binnen de natuur,- en wiskunde lessen en is daarmee vakoverschrijdend. Een praktijkles kan vooraf worden gegaan door een theorieles over pinhole fotografie waarbij licht en de werking van licht een belangrijk onderdeel vormen. Ook kan de workshop worden gecombineerd met een uitleg over mijn eigen werk als fotograaf, eventueel gecombineerd met een atelierbezoek.

Nodig:
Voor deze workshop is een ruimte nodig die makkelijk verduisterd kan worden, dit in verband met het ontwikkelen van de foto’s. Bijvoorbeeld een lokaal waar de ramen kunnen worden dichtgeplakt met zwart landbouwplastic.
Maar zelfs een ruime inloopkast is geschikt te maken.

Tijdsduur:
De workshop kan worden gegeven in één uur maar ook in vier dagdelen. Naar keuze kunnen er opties worden weggelaten of met elkaar worden gecombineerd.
Voor het maken van de camera’s zijn er bouwpakketten beschikbaar.
Maar voor hele korte workshops zijn er camera’s die direct kunnen worden gebruikt.

Groepsgrootte:
Aan een workshop kunnen maximaal 15 leerlingen deelnemen. Bij meer dan 15 leerlingen kan de groep worden gesplitst.

Prijsindicatie:
Een workshop kost tussen de € 100,- en de € 700,-

Voor meer informatie en bijbehorende kosten kunt u contact opnemen.

Workshop pinhole photography

KINDERATELIERROUTE

CHILDREN'S ATELIERROUTE

PINHOLE FOTO’S MAKEN

Een blogpost over een workshop pinhole fotografie met een korte video door Hans ten Berge voor de lokale televisie.